Specialbagage

Generellt

Har du med dig fler kollin än vad som ingår i din biljett behöver du köpa till extra bagage. Det gör du genom något av följande:

 • Skidor eller golfbag kan köpas i samband med din bokning på flygbra.se (senast 1 timme innan avresa)
 • Efter du bokat din biljett på flygbra.se genom att klicka på "Ändra bokning" och ange efternamn och bokningsreferens och gå till Tillval (senast 1 timme innan avresa)
 • Via din resebyrå (senast 1 timme innan avresa och inom resebyråns öppettider)
 • På flygplatsen i samband med avresa (300 kr/väska/resväg)

Bagage/specialbagage som ej förköpts tas emot i mån av plats.

Har du nedsatt rörlighet och behöver ta med dig hjälpmedel som till exempel rullstol/rollator kan du göra det utöver bagaget som ingår i biljetten. Kontakta kundcenter för att föranmäla att du reser med rullstol.

Återbetalning av extra bagage

Ångrar du att du köpte till extra bagage? Ditt extra bagage är avbokningsbart och fullt återbetalningsbart fram till 3 timmar före avresa. Därefter kan ingen återbetalning av extra bagage göras. Avbokning måste ske genom att kontakta kundcenter eller din resebyrå, beroende på var biljetten är bokad.

Observera att samtliga flygplatser är kontantfria.

Utrustning som inte är tillåtet hos oss på BRA:
Hoverboard, segway, surfbräda, el-cykel.

Barnvagn/bilbarnstol/babyskydd

Reser du med spädbarn (0-23 månader), eller med barn 2-11 år, får du ta med dig en vagn och/eller en bilbarnstol utöver bagaget som eventuellt ingår i vald biljettyp. 

Barnvagn

Barnvagnen ska vara emballerad. Har du inget eget emballage/transportväska så finns det barnvagnspåse att köpa på flygplatsen vid incheckningen. Detta främst för att hindra att barnvagnen smutsar ner övrigt bagage, men även som ett skydd. 

Vi tar ej kontanter, American Express eller Diners, utan enbart Visa och Mastercard.

Barnvagnshjulen ska sitta på under resan för att minska skaderisk på vagn och annat bagage. Om det går att ta av liggdel/sittdel från chassit ska det göras och förpackas i två separata barnvagnspåsar, BRA bjuder på denna extra påse till priset för en. Det är inte tillåtet att packa annat bagage i dessa påsar.  

Bilbarnstol/babyskydd

Bilbarnstolen/babyskyddet ska vara emballerad. Har du inget eget emballage finns det påse att köpa på flygplatsen för vid incheckningen.

Vi på BRA tänker på miljön, så återanvänd gärna barnvagnspåsen.

Cykel

Om du vill ta med dig cykel räknas den som en incheckad väska med maxvikt 23 kg/väska. Reser du med bara en cykel och inget incheckat bagage behöver du inte föranmäla att du reser med cykel.

Cykel utan batteri

Innan avresa behöver du förbereda din cykel med följande:

 1. Ta av pedalerna.
 2. Rikta styret parallellt med ramen.
 3. Minska lufttrycket i däcken.
 4. Maxvikt 32kg
 5. Maxmått på cykel är 158cm (längd+bredd+höjd)
 6. Vid behov ska vassa delar på cykeln skyddas med plast eller kartong, detta för att minska risk för att skada annat bagage.
 7. Reser du från Bromma flygplats måste främre hjulet tas av p.g.a. röntgenutrustningens storlek.

Övrigt emballage är inget krav, men vi rekommenderar att cykeln är inplastad för att inte fläcka ner annat bagage.

Ta med egna verktyg för att lossa delar på cykeln.

Elektrisk cykel/scooter med batteri

Cyklar/scootrar med batteri räknas som farligt gods och får inte flygas med BRA. Vanlig cykel går dock bra, se ovan.

Hövding - Cykelhjälm

BRA accepterar tyvärr inte Hövding ombord på våra flyg.

Drönare

Önskar du resa med drönare krävs ett godkännande från oss innan avresa då elektronisk utrustning som innehåller batterier begränsas av batteriets typ och storlek.

Vissa typer av elektronisk utrustning innehåller ämnen som kan vara farliga för flygtransport och klassas som farligt gods, dessa är inte tillåtna att medföras ombord.

Efter godkännande från oss ska denna transporteras i handbagaget och får inte överstiga måtten för tillåtet handbagage på 40x50x25cm och max 8kg. Innehåller drönaren löstagbart batteri ska detta monteras bort från drönaren och medföras i handbagaget.

Väljer du att checka in drönaren sker detta på egen risk och vid eventuell skada utgår ingen ersättning.

Läs gärna mer på Transportstyrelsens hemsida.

Kontakta oss för att ansöka om specialbagage.

Observera att ansökan ska inkomma senast 3 arbetsdagar innan avresa.

 

Dykutrustning

Om du vill ta med dig dykarutrustning räknas detta som en incheckad väska med maxvikt 23 kg/väska. Reser du med bara dykarutrustningen som väger max 23 kg och inget incheckat bagage behöver du inte föranmäla detta.

Med dykutrustning menar vi att du transporterar utrustning som innehåller: gasförråd/cylindrar och blyvikter. Syretanken/gasförråd måste vara tom och ventilen öppen.

Till detta får du även ta med dig följande tillbehör: regulatorpaket, dykväst, inflatorslang, dumpventil, dykmask (cyklop), djupmätare, manometer, klocka, kniv, dyklampa, kompass, parlina, simfenor, snorkel, torrdräkt/våtdräkt, visselpipa, dykflagga.

Golfbag

Om du vill ta med dig golfbag räknas den som en incheckad väska med maxvikt 23 kg/väska. Reser du med bara en golfbag som väger max 23 kg och inget incheckat bagage behöver du inte föranmäla att du reser med golfbag.

Boka extra golfbag så här:

 • Golfbag kan köpas i samband med din bokning på flygbra.se (senast 1 timme innan avresa)
 • Via din resebyrå (senast 1 timme innan avresa inom resebyråns öppettider)
 • På flygplatsen i samband med avresa (300kr/väska/resväg)

Lavinryggsäck

Om du vill ta med dig lavinryggsäck räknas den som en incheckad väska med maxvikt 23 kg/väska. Det går också bra att ta din ryggsäck som handbagage så länge den inte överstiger våra tillåtna mått: 40x50x25 cm, maxvikt 8 kg. 

För att garantera att våra säkerhetsföreskrifter efterföljs och för att underlätta hanteringen av din lavinryggsäck är det av största vikt att du läser informationen. Obs kontakta oss senast senast 3 arbetsdagar innan avresa.

Kontakta oss här för att ansöka om medtag av specialbagage.

Restriktioner för lavinryggsäckar: en (1) lavinryggsäck per resenär får medtas under förutsättning att:

 • Ryggsäcken är packad på så sätt att den inte oavsiktligt kan lösas ut.
 • De ’air-bags’ som finns i ryggsäcken är utrustade med övertrycksventiler.
 • Ryggsäcken, om den är utrustad med pyroteknisk mekanism, inte innehåller mer än 200 mg nettovikt av explosivt ämne i division 1.4S (*)
 • Gascylindern innehåller maximalt 250 ml trycksatt gas i division 2.2 (**)
 • Du fyllt i det elektroniska formuläret och fått ett godkännande av oss. 

 (*) 1.4S är en underkategori i gruppen ’explosiva ämnen’ och utgör ingen eller liten fara under transport.

(**) 2.2 är en underkategori till gruppen ’gaser’ och är flamsäkra och inte giftiga.

Medicinsk utrustning

CPAP- Medicinsk utrstning:
En del maskiner drivs av endast el och dessa behöver du inte föranmäla så länge de håller måtten för handbagage som är 40x50x25cm och max 8kg. Väljer du att checka in din medicinska utrustning sker detta på egen risk och vid eventuell skada utgår ingen ersättning.

CPAP som drivs av batteri är en elektronisk utrustning som har vissa restriktioner och kräver ett godkännande innan avresa.
Det finns även föremål och ämnen som som räknas som farligt gods. Dessa är normalt inte tillåtna att medföras ombord. Läs gärna mer på Transportstyrelsens hemsida.

Kontakta oss här för att ansöka om medtag av specialbagage.

Musikinstrument

Om du vill ta med dig instrument räknas det som en incheckad väska med maxvikt 23 kg/väska.

Fiol, gitarr och andra mindre instrument

Incheckat instrument måste vara emballerat i hårt fodral som tål frakt. Förutsatt att flyget inte är fullbokat kan du få ta med dig ditt instrument av denna storleksklass ombord som handbagage. Det bestäms av flygplatspersonalen i samband med incheckning på flygplatsen. 

Cello och liknande instrument i denna storleksklass

Cello och liknande instrument i denna storleksklass måste checkas in som bagage.

Det måste vara emballerat i hårt fodral som tål frakt. Uppfylls inte detta kommer vi att neka dig att ta med dig instrumentet.

 

Kontrabas och andra större instrument

På grund av instrumentets storlek har vi ingen möjlighet att ta det i kabinen utan du måste checka in det. Incheckat instrument måste vara emballerat i hårt fodral som tål frakt. Uppfylls inte detta kommer vi att neka dig att ta med dig instrumentet. Om den totala vikten för instrumentet överstiger 23 kg kommer en kostnad för övervikt tas ut.

Skidutrustning

Om du vill ta med dig ett par skidor i skidfodral räknas det som en incheckad väska med maxvikt 23 kg/väska. Reser du med bara ett skidfodral som väger max 23 kg och inget annat incheckat bagage behöver du inte föranmäla att du reser med skidor.

Väljer du att köpa till ett extra skidpaket kan du även ta med dig en separat pjäxbag utan extra kostnad. Skidutrustning som packas i ett skidfodral plus en separat pjäxbag räknas som ett kolli med total vikt på 23 kg för dessa 2 kollin. Skidutrustning kan omfatta skidor eller snowboard, stavar, en hjälm och pjäxor.

Boka extra skidpaket så här:

 • Skidpaket kan köpas i samband med din bokning på flygbra.se (senast 1 timme innan avresa)
 • I efterhand på flygbra.se genom att klicka på "Tillval" och ange efternamn och bokningsreferens (bokas senast 1 timme innan avresa)
 • Via din resebyrå (bokas senast 1 timme innan avresa inom resebyråns öppettider)
 • På flygplatsen i samband med avresa (300 kr/väska/resväg)

Urna

Urnor för begravning accepteras som handbagage och behöver inte förbokas som extra bagage. Följande kriterier behöver var uppfyllda:

 • Urnan ska vara professionellt förseglat och packas för transport i en neutral förpackning.
 • Urnan får endast innehålla aska plus eventuell namnplakett.
 • Urnan följer våra handbagage-regler
 • Passageraren har all nödvändig dokumentation som krävs (fås av begravningsbyrån).
 • Den förseglade och packade urnan placeras under stolen framför passageraren eller i hatthyllan.

Vapen / Tävlingsvapen / Ammunitionstransport

Hanteringsavgift (per vapen och sträcka)
SEK 450/€ 45

Vi tar en avgift på SEK 450 per vapen/sträcka för hanteringen av ditt vapen. I denna avgift ingår även egen väska för transport av vapnet.

Du behöver alltid föranmäla att du reser med vapen. Kontakta BRA för detta minst 3 arbetsdagar innan avresedatum.

Avgiften gäller för alla typer av vapen ex. luftpistol/gevär/soft air gun samt ammunition.

Enligt lag är det förbjudet att medföra skjutvapen i passagerarutrymmet, det vill säga att inga vapen/replika eller ammunition får medtagas ombord i kabinen som handbagage.

Observera att de flesta flygplatser är kontantfria.

Vapentransport

 1. Du har skyldighet att meddela vår incheckningspersonal att du checkar in ett vapen som är oladdat och förpackat på korrekt sätt samt uppvisa din personliga vapenlicens tillsammans med giltig legitimation.
 2. Licensen ska vara utfärdad av Polismyndigheten och ska fysiskt kunna uppvisas. Delar av vapnet, såsom slutstycke, ska likställas med skjutvapen enligt svensk vapenlag och kräver vapenlicens om de transporteras med flyg.

  Tjänsteman som reser med tjänstevapen uppvisar sin tjänstebricka som motsvarighet till vapenlicens.

  För att säkerställa att vapnet är oladdat och inte kan användas under transporten måste de delas upp i vitala delar och andra delar eller förses med vapenlås.

  • Om vapnet är uppdelat i vitala delar ska de separerade delarna skickas i två olika väskor försedda med vapentaggar
  • Om vapnet är utrustat med ett vapenlås, kan vapnet skickas i en väska utrustad med vapentagg
 3. Du behöver fylla i en försäkran som intygar att ovanstående krav är uppfyllda samt att denna ska medtagas och överlämnas vid incheckning till incheckningspersonalen.

 4. Observera: Förbered vapnet för transport innan du anländer till flygplatsen för att minimera onödig hantering. Uppfylls inte ovanstående krav har BRA rätten att neka vidare transport av vapnet vid incheckning.
 5. Vid ankomst kommer vapnet inte att placeras på ankommande bagageband. Vapnet överlämnas istället, efter en identitetskontroll, till den passagerare som checkat in vapnet. Kontakta BRA vid ankomst så hjälper vi dig med överlämningen.

FÖRSÄKRAN:
Försäkran laddas ner här och medtages till incheckningen

Läs mer här om vapendeklarationen
Mer information om vapen hittar du på Transportstyrelsens hemsida

 

Ammunitionstransport

 1. Du får medföra max 5 kg. Ammunition skall ligga i det incheckade bagaget i en originalförpackning där patronerna är väl separerade från varandra, de får inte ligga lösa i en kartong. Förpackningen ska tåla hårda stötar.
 2. Ammunitionen ska vara säkert paketerad och åtskild från vapnet i separat väska. Väljer du att dela på vapnet får ammunitionen dock ligga i samma väska som slutstycket.
 3. Vi accepterar inte att ni sampackar er ammunition eller kombinerar denna med andra passagerare för att uppnå större kvantiteter än 5kg. 
 4. Behöver du transportera större kvantiteter än 5 kg hänvisar vi till andra transportföretag.

Vapencontainer

BRA säljer inte denna typ av tillbehör.

Utrikes

Vi accepterar inte Vapen/Ammunitionstransport på våra utrikeslinjer

Värdefullt bagage

Om incheckat bagage blir skadat, försenat eller förlorat under transport med BRA är BRAs ansvar begränsat till 1131 SDR (Speciella dragningsrätter). Normala villkor för packning gäller. 

Värdeföremål som inte är tillåtna att checka in:

Det är inte tillåtet att medföra pengar, nycklar, receptbelagda mediciner, juveler, pass och andra identitetshandlingar, ädla metaller, ömtåliga föremål, datorer, mobiltelefoner, elektroniska apparater, värdehandlingar, värdepapper, affärsdokument eller andra viktiga eller värdefulla föremål i incheckat bagage.

Övrigt bagage

Om du önskar ta med något bagage som du är osäker på om vi kan frakta så ber vi dig kontakta oss här.