Specialbagage

Generellt

Har du mer dig fler kollin än vad som ingår i din biljett behöver du köpa till extra bagage. Det gör du genom något av följande:

 • Skidor eller golfbag kan köpas i samband med din bokning på flygbra.se (200 kr/väska/resväg, senast 3 timmar innan avresa)
 • I efterhand* på flygbra.se genom att klicka på "Ändra bokning" och ange efternamn och bokningsreferens och gå till Tillval (200 kr/väska/resväg, senast 3 timmar innan avresa)
 • Ring till Kundcenter (200 kr/väska/resväg, senast 3 timmar innan avresa inom Kundcenters öppettider)
 • Via din resebyrå (200 kr/väska/resväg, senast 3 timmar innan avresa inom resebyråns öppettider)
 • På flygplatsen i samband med avresa (425 kr/väska/resväg)

* Endast om din biljett är köpt via flygbra.se eller vår app.
Bagage/specialbagage som ej förköpts tas emot i mån av plats.

Har du nedsatt rörlighet och behöver ta med dig hjälpmedel som till exempel rullstol/rollator kan du göra det utöver bagaget som ingår i biljetten. Kontakta Kundcenter för att föranmäla att du reser med rullstol.

Reser du med barn kan du ta med dig en barnvagn eller en bilbarnstol utöver bagaget som ingår i biljetten. Se mer info längre ner på denna sida.

Återbetalning av extra bagage

Ångrar du att du köpte till extra bagage? Ditt extra bagage är avbokningsbart och fullt återbetalningsbart fram till 3 timmar före avresa. Därefter kan ingen återbetalning av extra bagage göras. Avbokning måste ske genom att kontakta Kundcenter eller din resebyrå, beroende på var biljetten är bokad.

Observera att samtliga flygplatser är kontantfria.

Utrustning som inte är tillåtet hos oss på BRA:
Hoverboard, segway, surfbräda, el-cykel.

Barnvagn/bilbarnstol/babyskydd

Reser du med spädbarn (0-23 månader) eller barn (2-11 år) får du ta med dig en vagn eller bilbarnstol utöver bagaget som ingår i biljetten. 

Barnvagn

Barnvagnen ska vara emballerad. Har du inget eget emballage finns det barnvagnspåse att köpa på flygplatsen för 50 kr/st* vid incheckningen. Detta främst för att hindra att barnvagnen smutsar ner övrigt bagage, men även som ett skydd. 

Vi tar ej kontanter, American Express eller Diners, utan enbart Visa och Mastercard.

Barnvagnshjulen ska sitta på under resan för att minska skaderisk på vagn och annat bagage. Om det går att ta av liggdel/sittdel från chassit ska det göras och förpackas i två separata barnvagnspåsar, BRA bjuder på denna extra påse till priset för en. Det är inte tillåtet att packa annat bagage i dessa påsar.  

Bilbarnstol/babyskydd

Bilbarnstolen/babyskyddet ska vara emballerad. Har du inget eget emballage finns det påse att köpa på flygplatsen för 50 kr/st* vid incheckningen.

Vi på BRA tänker på miljön, så återanvänd gärna barnvagnspåsen.

*Från måndag 27 maj 2019 börjar BRA ta betalt för barnvagnspåsar. 

Cykel

Om du vill ta med dig cykel räknas den som en incheckad väska med maxvikt 23 kg/väska. Reser du med bara en cykel och inget incheckat bagage behöver du inte föranmäla att du reser med cykel.

Cykel utan batteri

Innan avresa behöver du förbereda din cykel med följande:

1. Ta av pedalerna.
2. Rikta styret parallellt med ramen.
3. Minska lufttrycket i däcken.
4. Vid behov ska vassa delar på cykeln skyddas med plast eller kartong, detta för att minska risk för att skada annat bagage.
5. Reser du från Bromma flygplats måste främre hjulet tas av p.g.a. röntgenutrustningens storlek.

Övrigt emballage är inget krav, men vi rekommenderar att cykeln är inplastad för att inte fläcka ner annat bagage.

Ta med egna verktyg för att lossa delar på cykeln.

Elektrisk cykel/scooter med batteri

Cyklar med batteri räknas som farligt gods och får inte flygas med BRA. Vanlig cykel går dock bra, se ovan.

Hövding - Cykelhjälm

BRA accepterar tyvärr inte Hövding ombord på våra flyg.

Drönare

För att ta med dig en drönare behöver vi godkänna detta före avresan.

Elektronisk utrustning som innehåller batterier har vissa restriktioner. Det finns även föremål och ämnen som som räknas som farligt gods. Dessa är normalt inte tillåtna att medföras ombord. Läs gärna mer på Transportstyrelsens hemsida.

Blir drönaren godkänd för resa ska den transporteras i handbagage och då får den inte överstiga måtten för handbagage som är 40x50x25cm och max 8kg.
Väljer du att checka in din drönare sker detta på egen risk och vid eventuell skada utgår ingen ersättning.  

Formulär för medförande av batteridrivna produkter

Dykutrustning

Om du vill ta med dig dykutrustning räknas det som en incheckad väska med maxvikt 23 kg/väska. Reser du med bara en dykutrustning som väger max 23 kg och inget incheckat bagage behöver du inte föranmäla att du reser med dykutrustning.

Med dykutrustning menar vi att du transporterar utrustning som innehåller: gasförråd/cylindrar och blyvikter. Syretanken/gasförråd måste vara tom och ventilen öppen.

Till detta får du även ta med dig följande tillbehör: regulatorpaket, dykväst, inflatorslang, dumpventil, dykmask (cyklop), djupmätare, manometer, klocka, kniv, dyklampa, kompass, parlina, simfenor, snorkel, torrdräkt/våtdräkt, visselpipa, dykflagga.

Golfbag

Om du vill ta med dig golfbag räknas den som en incheckad väska med maxvikt 23 kg/väska. Reser du med bara en golfbag som väger max 23 kg och inget incheckat bagage behöver du inte föranmäla att du reser med golfbag.

Boka extra golfbag så här:

 • Golfbag kan köpas i samband med din bokning på flygbra.se (200 kr/väska/resväg bokas senast 3 timmar innan avresa)
 • Ring till Kundcenter (200 kr/väska/resväg bokas senast 3 timmar innan avresa inom Kundcenters öppettider)
 • Via din resebyrå (200 kr/väska/resväg bokas senast 3 timmar innan avresa inom resebyråns öppettider)
 • På flygplatsen i samband med avresa (425 kr/väska/resväg)

Lavinryggsäck

Om du vill ta med dig lavinryggsäck räknas den som en incheckad väska med maxvikt 23 kg/väska. Det går också bra att ta din ryggsäck som handbagage så länge den inte överstiger våra tillåtna mått: 40x50x25 cm, maxvikt 8 kg. 

För att garantera att våra säkerhetsföreskrifter efterföljs och för att underlätta hanteringen av din lavinryggsäck är det av största vikt att du läser informationen och besvarar ett antal frågor om dig och ryggsäcken i ett formulär. Formuläret ligger sedan till grund för vårt beslut att tillåta eller neka transport. Obs! Skicka formuläret till BRA senast 48 timmar före planerad resa.

Formulär för lavinryggsäck

Restriktioner för lavinryggsäckar: en (1) lavinryggsäck per resenär får medtas under förutsättning att:

 • Ryggsäcken är packad på så sätt att den inte oavsiktligt kan lösas ut.
 • De ’air-bags’ som finns i ryggsäcken är utrustade med övertrycksventiler.
 • Ryggsäcken, om den är utrustad med pyroteknisk mekanism, inte innehåller mer än 200 mg nettovikt av explosivt ämne i division 1.4S (*)
 • Gascylindern innehåller maximalt 250 ml trycksatt gas i division 2.2 (**)
 • Du fyllt i det elektroniska formuläret och fått ett godkännande av oss. 

 (*) 1.4S är en underkategori i gruppen ’explosiva ämnen’ och utgör ingen eller liten fara under transport.

(**) 2.2 är en underkategori till gruppen ’gaser’ och är flamsäkra och inte giftiga.

Medicinsk utrustning

CPAP- Medicinsk utrstning:
En del maskiner drivs av endast el och dessa behöver du inte föranmäla så länge de håller måtten för handbagage som är 40x50x25cm och max 8kg. Väljer du att checka in din medicinska utrustning sker detta på egen risk och vid eventuell skada utgår ingen ersättning.

CPAP som drivs av batteri är en elektronisk utrustning som har vissa restriktioner och kräver ett godkännande innan avresa.
Det finns även föremål och ämnen som som räknas som farligt gods. Dessa är normalt inte tillåtna att medföras ombord. Läs gärna mer på Transportstyrelsens hemsida.

Musikinstrument

Om du vill ta med dig instrument räknas det som en incheckad väska med maxvikt 23 kg/väska.

Fiol, gitarr och andra mindre instrument

Incheckat instrument måste vara emballerat i hårt fodral som tål frakt. Förutsatt att flyget inte är fullbokat kan du få ta med dig ditt instrument av denna storleksklass ombord som handbagage. Det bestäms av flygplatspersonalen i samband med incheckning på flygplatsen. 

Cello och liknande instrument i denna storleksklass

För cello och liknande instrument i denna storleksklass (135x40x35 cm) finns det två möjligheter för dig att ta med dig ditt instrument: 

Alternativ 1: Checka in ditt instrument som bagage

Incheckat instrument måste vara emballerat i hårt fodral som tål frakt. Uppfylls inte detta kommer vi att neka dig att ta med dig instrumentet.

Alternativ 2: Ta med ditt instrument ombord**

Om du reser ombord på vår flygplanstyp AVRO/RJ kan en extra stol beställas och betalas till lägsta tillgängliga pris vid bokningstillfället. Det måste finnas handtag/fästen för att spänna fast instrumentet ombord.

Kontakta BRA Kundcenter på 0771-44 00 10 eftersom denna biljett inte är bokningsbar på hemsidan.

**Notera att ombord på vår flygplanstyp ATR är utrymmet för litet i kabinen och måste checkas in som bagage. 

Kontrabas och andra större instrument

På grund av instrumentets storlek har vi ingen möjlighet att ta det i kabinen utan du måste checka in det. Incheckat instrument måste vara emballerat i hårt fodral som tål frakt. Uppfylls inte detta kommer vi att neka dig att ta med dig instrumentet. Om den totala vikten för instrumentet överstiger 23 kg kommer en kostnad för övervikt tas ut.

Skidutrustning

Om du vill ta med dig ett par skidor i skidfodral räknas det som en incheckad väska med maxvikt 23 kg/väska. Reser du med bara ett skidfodral som väger max 23 kg och inget annat incheckat bagage behöver du inte föranmäla att du reser med skidor.

Väljer du att köpa till ett extra skidpaket kan du även ta med dig en separat pjäxbag utan extra kostnad. Skidutrustning som packas i ett skidfodral plus en separat pjäxbag räknas som ett kolli med total vikt på 23 kg för dessa 2 kollin. Skidutrustning kan omfatta skidor, stavar, en snowboard, en hjälm och pjäxor.

Boka extra skidpaket så här:

 • Skidpaket kan köpas i samband med din bokning på flygbra.se (200 kr/väska/resväg bokas senast 3 timmar innan avresa)
 • I efterhand på flygbra.se genom att klicka på "Tillval" och ange efternamn och bokningsreferens (200 kr/väska/resväg bokas senast 3 timmar innan avresa)
 • Ring till Kundcenter (200 kr/väska/resväg bokas senast 3 timmar innan avresa inom Kundcenters öppettider)
 • Via din resebyrå (200 kr/väska/resväg bokas senast 3 timmar innan avresa inom resebyråns öppettider)
 • På flygplatsen i samband med avresa (425 kr/väska/resväg)

Urna

Urnor för begravning accepteras som handbagage och behöver inte förbokas som extra bagage. Följande kriterier behöver var uppfyllda:

 • Urnan ska vara professionellt förseglat och packas för transport i en neutral förpackning.
 • Urnan får endast innehålla aska plus eventuell namnplakett.
 • Urnan följer våra handbagage-regler
 • Passageraren har all nödvändig dokumentation som krävs (fås av begravningsbyrån).
 • Den förseglade och packade urnan placeras under stolen framför passageraren eller i hatthyllan.

Vapen / Tävlingsvapen / Ammunitionstransport

Hanteringsavgift (per vapen och sträcka)
SEK 450/€ 45

Vi tar en avgift på SEK 450 per vapen/sträcka för hanteringen av ditt vapen. I denna avgift ingår även egen väska för transport av vapnet.

Du behöver alltid föranmäla att du reser med vapen och detta gör du genom att ringa till vårt Kundcenter eller via din resebyrå.

Avgiften gäller för alla typer av vapen ex. luftpistol/gevär/soft gun.

Enligt lag är det förbjudet att medföra skjutvapen i passagerarutrymmet.

Observera att samtliga av BRA Service Centers är kontantfria.

Vapentransport

 1. Du har skyldighet att meddela vår incheckningspersonal att du checkar in ett vapen som är oladdat samt uppvisa din vapenlicens.
 2.  Licensen ska vara utfärdad av Polismyndigheten med giltig stämpel.
 3. Vapnet kan transporteras odelat eller delat i samma vapenväska, vapnet skall vara tillförlitligt paketerad. 
 4. Den som reser skall uppvisa licens för sitt egna vapen. Undantag gäller om du har med dig en godkänd ansökan från Polis för lån av vapen enligt 2 kap, 9 § vapenlagen, (1996:67), (RPS 551.26.11-04).
 5.  Vid ankomst kommer vapnet inte att placeras på ankommande bagageband. Vapnet överlämnas istället, efter en identitetskontroll, till den passagerare som checkat in vapnet. Kontakta BRA vid ankomst så hjälper vi dig med överlämningen.
 6. För ammunitionstranport se nedan

Ammunitionstransport

 1. Du får medföra max 5 kg. Ammunition skall ligga i det incheckade bagaget i en originalförpackning där patronerna är väl separerade från varandra, de får inte ligga lösa i en kartong.
 2. Ammunitionen ska vara säkert paketerad och åtskild från vapnet i separat väska. Väljer du att dela på vapnet får ammunitionen dock ligga i samma väska som slutstycket.
 3. Vi accepterar inte att ni sampackar er ammunition med andra passagerare, så att större mängd än 5 kg packas i en väska.
 4. Behöver du tranportera större kvantiteter än 5 kg hänvisar vi till andra transportföretag.

Vapencontainer

BRA säljer inte denna typ av tillbehör.

Utrikes

Vi accepterar inte Vapen/Ammunitionstransport på våra utrikeslinjer

Värdefullt bagage

Om incheckat bagage blir skadat, försenat eller förlorat under transport med BRA är BRAs ansvar begränsat till 1131 SDR (Speciella dragningsrätter). Normala villkor för packning gäller. 

Värdeföremål som inte är tillåtna att checka in:

Det är inte tillåtet att medföra pengar, nycklar, receptbelagda mediciner, juveler, pass och andra identitetshandlingar, ädla metaller, ömtåliga föremål, datorer, mobiltelefoner, elektroniska apparater, värdehandlingar, värdepapper, affärsdokument eller andra viktiga eller värdefulla föremål i incheckat bagage.

Ömtåligt bagage

Med ömtåligt bagage avses sådant bagage som på grund av sin karaktär kan skadas, förstöras eller sluta fungera vid transport tillsammans med annat bagage eller normal bagagehantering på en flygplats. Exempel på ömtåligt bagage är datorer, dyrbar mätutrustning och musikinstrument.

Du som, utöver ditt vanliga handbagage, önskar ta med dig ömtåligt bagage ombord kan boka säte för dessa artiklar. En extra stol måste bokas och betalas för till lägsta tillgängliga pris vid bokningstillfället. Boka genom att ringa till Kundcenter eftersom denna typ av biljett inte kan bokas via hemsidan.

Bagaget ska packas så att stolsbältet kan spännas fast, t ex genom ett hållbart handtag. Maxvikten är 75 kg/flygplanssäte.

Övrigt bagage

Om du önskar ta med något bagage som du är osäker på om vi kan frakta fyller du med fördel i nedanstående formulär så kan vi enklare hjälpa dig inför din resa.

Formulär för övrigt bagage