Bagage

Handbagage

Du får alltid ta med dig ett handbagage utan extra kostnad när du reser med BRA, oavsett vilken biljett du köpt. 

Max mått kabinväska

Max vikt 

50x40x25 cm

8 kg

 

Utöver ditt handbagage får du även ta med dig ett personligt föremål i kabinen utan extra kostnad, observera att det ska gå att placera under stolen framför dig, exempelvis:

 • Liten handväska (max 40x30x15 cm).
 • Bärbar dator, som ska vara placerad i en liten datorväska.
 • Paraply.
 • Barnmat (till exempel välling och barnmatsburkar) och dietmat som du behöver under flygresan.
 • Hjälpmedel som rörelsehindrad passagerare är beroende av, t.ex promenadkäpp, kryckor.
 • Receptbelagd och receptfri medicin och sjukvårdsartiklar (i vätskeform) får medföras i handbagaget utan begränsning. Detta gäller också kylklampar eller motsvarande om du medför medicin som kräver detta.

Observera att du ska visa upp din plastpåse med vätskor, barnmat, flytande dietmat samt mediciner vid säkerhetskontrollen. Det kan underlätta hanteringen om medicinen medförs i originalförpackningen men det är inget krav.

Förpackningar med vätskor, krämer etc. får ej överskrida 100 ml/förpackning och ska packas i återförslutningsbar 1-liters plastpåse. En 1-litersplatspåse är tillåten per passagerare.

Handbagage med larm går bra att medföra såvida larmet är avslaget under hela resan.

Handbagaget ska ombord kunna placeras under stolen framför dig eller i bagagehyllan. På vissa av våra flygplan finns det begränsat med plats för handbagage i kabinen vilket kan innebära att din väska måste skickas som incheckat bagage till slutdestinationen. Vi rekommenderar att du isåfall tar ut eventuella resedokument, ID-handlingar och ömtåliga eller värdefulla föremål ur väskan. Dator eller annan elektronisk utrustning, eller medicin, måste tas ur väskan. Se mer information på Transportstyrelsens websida

Reglerna för handbagage tillämpar vi i första hand på grund av säkerhetsskäl, men det handlar även om komfort och trivsel, både för dig och dina medpassagerare.

Incheckat bagage

Följande regler gäller för incheckat bagage:

Biljettyp Vuxen Barn Spädbarn
EXTRA/BIO EXTRA 2 väskor 2 väskor 1 väska (10kg)
FLEX/BIO FLEX 1 väska 1 väska 1 väska (10kg)
LIGHT/BIO LIGHT Ingår ej. Kostar fr. 200:- Ingår ej. Kostar fr. 200:- Ingår ej. kostar fr. 200:-
Tidkort/Klippkort 2 väskor    
BRA vänner medlem GULD +1 väska utöver biljettens tillåtna vikt    
BRA vänner medlem MERIT +2 väskor utöver biljettens tillåtna vikt    

 

Mått och vikt för incheckat bagage:

En väska får väga max 23 kg.
Maxmått (längd+bredd+höjd) är 158 cm

Det är viktigt att du alltid själv packar och bevakar ditt bagage tills det är incheckat.

Barn

Reser du med spädbarn (0-23 månader) eller barn 2-11 år,  ingår det en hopfällbar vagn och/eller bilbarnstol. Läs mer under specialbagage.

Övervikt

Observera att övervikt (23-32 kg) debiteras 300 kr per väska/enkel resväg

Glöm inte att märka bagaget!

Väskorna bör vara märkta både utanpå och inuti. BRA har ett effektivt system för att spåra bagage, men bristfällig märkning skapar problem. Hjälp oss gärna därför med detta.

Emballage

Bagage som checkas in ska vara väl emballerat så att det inte går sönder under flygtransporten. Bagaget ska tåla normal hantering vid transport inom flygplatsen, flygtransporten, samt vid i- och urlastning i flygplan.

Vi kan vägra transporten om:

 1. Bagaget inte är tillfredsställande packat.
 2. Bagaget kan misstänkas innehålla transportfarligt gods och du inte godkänner att bagaget genomsöks.

Värdeföremål som inte är tillåtna att checka in:

Det är inte tillåtet att medföra pengar, nycklar, receptbelagda mediciner, juveler, pass och andra identitetshandlingar, ädla metaller, ömtåliga föremål, datorer, mobiltelefoner, elektroniska apparater, värdehandlingar, värdepapper, affärsdokument eller andra viktiga eller värdefulla föremål i incheckat bagage.

Extra bagage

Boka extra bagage

Har du med dig fler kollin än vad som ingår i din biljett behöver du köpa till extra bagage. Det gör du genom något av följande:

 • I samband med din bokning på flygbra.se 
 • Efter att du bokat din resa på flygbra.se genom att klicka på "Mina bokningar" och ange efternamn och bokningsreferens (senast 1 timme innan avresa)
 • Via din resebyrå (senast 1 timme innan avresa och inom resebyråns öppettider)
 • På flygplatsen i samband med avresa (Från SEK 300/resväg)

Återbetalning av extra bagage

Ångrar du att du köpte till extra bagage? Ditt extra bagage är avbokningsbart och fullt återbetalningsbart fram till 3 timmar före avresa. Därefter kan ingen återbetalning av extra bagage göras. Avbokning måste ske genom att kontakta kundcenter eller din resebyrå, beroende på var biljetten är bokad.

Observera att samtliga flygplatser är kontantfria.

Medhavd vätska

Totalt får 1 liter vätska medtagas i handbagaget. Observera att vätskan (tex gelé och spray etc.) måste vara förpackade i behållare om max 1 dl (100 ml) per behållare. Flaskor, burkar, tuber etc (innehållande max 1 dl styck) ska placeras i en genomskinlig en-liters plastpåse och utan problem få plats i påsen, som ska vara stängd.

Det är endast tillåtet att ta med sig 1 st en-liters plastpåse.

Plastpåsen ska vara återförslutningsbar. Har du inte möjlighet att få tag i en sådan påse, kommer de att finnas på flygplatserna. Men förbered så långt du kan, så att hanteringen på flygplatsen blir så smidig som möjligt.

Dessutom får du ta med:

 • Mediciner
 • Barnmat
 • Vätska som ingår i särskild diet som du behöver under resan

Observera att du ska visa upp din plastpåse med vätskor samt ev mediciner, barnmat och flytande dietmat vid säkerhetskontrollen.

Vätskor omfattar geléer, krämer, blandningar av vätska och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare, t ex vatten, tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, saft, parfym, raklödder, aerosoler och annat med liknande konsistens.

Du kommer även i fortsättningen att kunna köpa taxfree efter säkerhetskontrollen på svenska flygplatser. Bagage som checkas in påverkas inte av begränsningarna. Vi ber dig emballera dina toalettartiklar väl så att de inte går sönder och skadar ditt och/eller andra resenärers bagage.

Läs mer på transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen har publicerat ett mer omfattande informationsmaterial. Här ges praktiska råd om vad du bör tänka på när du packar väskan, på flygplatsen och när du handlar taxfree.

Elektronik och batteridrivna produkter

Följande utrustning är ej tillåtet att använda ombord:

 • Mobiltelefoner
 • Walkie-talkies
 • Radiosändare
 • Fjärrstyrningsutrustning
 • Extern utrustning till bärbar PC
 • Radio- och TVmottagare
 • Annan utrustning som inte är nämnd, men som innehar aktiva sändare

Följande utrustning är förbjuden att använda under start och landning, när skylten med "Spänn fast säkerhetsbältet" lyser:

 • Bärbar PC- CD / MP3 spelare
 • Ljud- och videoupptagningsutrustning
 • Elektroniska leksaker
 • Miniräknare
 • Personsökare
 • Elektrisk rakapparat

Elektronisk utrustning som innehåller batterier har vissa restriktioner. Det finns även föremål och ämnen som som räknas som farligt gods. Dessa är normalt inte tillåtna att medföras ombord. Läs gärna mer på Transportstyrelsens hemsida.

Formulär för medförande av batteridrivna produkter

Observera att du som reser med mobiltelefon, bärbar dator, elektrisk rakapparat, eltandborste eller elektroniska leksaker inte behöver fylla i formuläret.

Om du önskar ta med bagage som du är osäker på om vi kan frakta tex drönare, airboards osv, fyller du med fördel i vårt formulär för övrigt bagage minst tre arbetsdagar innan avresa, så kan vi enklare hjälpa dig inför din resa

Formulär för övrigt bagage

Förbjudna föremål ombord

Balansskotrar inte tillåtna ombord 

På grund av flera rapporterade säkerhetsproblem där balansskotrar som drivs med lithium-batterier har fattat eld har BRA beslutat att inte tillåta balansskotrar ombord på våra flygningar. Balansskotrar kan även kallas för hoverboards, solowheels, airboards, airwheels/enhjuling, elsparkcykel, skateboard/longboard, balance och gliders. Förbudet innebär att du av säkerhetsskäl inte kan ta med dessa varken i incheckat bagage eller i handbagaget.

Vissa föremål är förbjudna att ta med ombord på flygplanet. Förbudet finns för att göra din flygresa säker och att förhindra olagliga handlingar.
Läs mer på Transportstyrelsens hemsida alternativt här på vår sida vilka regler som gäller. Har du funderingar gällande vätskor i handbagage finns mer information här.

BRA har utöver dessa föremål även förbud mot följande som bagage:

 • Surströmming, inlagd sill etc. p.g.a. luktskador om de skulle gå sönder under resan.
  Notera: Skaldjur som hummer, krabba, fisk etc. som ej är levande - välförpackad utan vätska är ok som incheckat bagage.
 • Andra djur/fiskar förutom katt och hund
 • Pepparspray
 • Alla behållare som innehåller eller har innehållit brandfarlig vätska samt all typ av målarfärg
 • Balansskotrar, hoverboards, solowheels, airboards, airwheels, balance och gliders. 

Farligt gods / DGR

Det finns även föremål och ämnen som räknas som farligt gods. Dessa är normalt inte tillåtna att medföras ombord. 
Läs mer om farligt gods på Transportstyrelsens hemsida.

Observera också att säkerhetspersonalen på flygplatsen har rätt att förbjuda föremål som de bedömer utgör en fara för flygsäkerheten. Alla behållare som innehåller eller har innehållit brandfarlig vätska samt all typ av målarfärg tillåts inte att transporteras ombord på våra flygningar.

Övervikt

Inrikes överviktsavgift 

Om en väska väger mer än 23 kg debiteras en kostnad för övervikt:

 • Övervikt utöver tillåtet antal kilon kostar 300 kr (24-32 kg)
 • Tillåten total maxvikt per enskild väska/kolli är 32 kg. 
 • Övervikt på en enskild väska kan inte förbokas utan betalas med kort på flygplatsen i samband med incheckning. Vänligen observera samtliga flygplatser är kontantfria.