Pass, visum och inresedokument

Charterresa inom Norden och Europa

Pass eller id-kort? Här får du svaren!

Som resenär måste du vara medveten om vilka regler som gäller för inresa på destinationen och du ansvarar själv för att du har de giltiga resehandlingar såsom pass, visum och övriga inresedokument som krävs.

Det nuvarande säkerhetsläget i Europa medför att alla europeiska länder skärpt kontrollen av ID-handlingar. Detta kan medföra längre väntetider i säkerhets- och passkontrollen på flygplatserna.

Ett bra sätt att få råd och information om din utlandsresa och vilka regler som gäller på destinationen är att besöka utrikesdepartementets hemsida i ditt hemland. Här hittar ni länkar till respektive hemsida:

Krav på id-handlingar

Vid resa inom Schengen området är nationellt ID-kort alternativt pass giltigt som ID-handling. Vänligen notera att det enbart är ID-kort med chip och fingeravtryck som är godkända.

Vid resa utanför Schengen området är endast pass giltigt som ID-handling. Krav och giltighet gällande provisoriska pass regleras av myndigheternas regelverk på destinationen. För mer information gällande Schengen samarbetet och vilka länder som ingår vänligen se EUs officiella hemsida

Flera länder kräver att passet ska vara giltigt minst 6 månader efter utresedatumet. Information om passregler finns att få på ambassaden på resmålet.

Passagerare från andra länder ska ta med sig resedokument (inrese- och uppehållstillstånd, visum mm) från sitt hemland.

Visum

Nordiska medborgare hittar visumregler och upplysningar om övriga krav för inresa på respektive utrikesdepartements hemsida ovan.

Personer med annat medborgarskap ska vända sig till ambassaden på destinationen för visum hantering.

Vissa flygplatser har möjlighet att utfärda visum vid ankomsten. Om du har för avsikt att söka visum på destinationen måste du kunna uppvisa en skriftlig dokumentation från det berörda landets ambassad eller konsulat, i annat fall riskerar du att inte få åka med flygningen redan på utreseflygplatsen.

Mer information gällande id-handlingar och visum finner du i vår Allt om resan.

Notera: Nationellt id-kort och körkort är INTE samma sak. Ett nationellt idkort skaffas hos polisen och är ett kort (som är som har format som ett körkort MEN det står vilket land som utfärdat, som passet) Se exempel här:

Charterresa till Storbritannien

Du måste registrera dina uppgifter före avresa

Brittiska myndigheter kräver att alla flygbolag ska lämna så kallad APIS-information (APIS = Advanced Passenger Information) om passagerare som reser mellan Skandinavien och Storbritannien.

Charterresa till USA

Viktiga råd för dig som är på väg till USA

 • Du måste ha ett maskinläsbart pass som ska vara giltigt under hela din vistelse i USA.
 • Om du inte har ett maskinläsbart pass, eller om din planerade vistelse kommer att överstiga 90 dagar, måste du skaffa ett amerikanskt visum före avresa.

Din bokning och adress första natten i USA

 • Uppgifterna i din bokning - namn inklusive mellannamn, kön och födelsedatum - måste överensstämma med uppgifterna i ditt pass.
 • Dessa uppgifter ska finnas i bokningen minst 72 timmar före avresa annars kan du bli nekad ombordstigning - och du är personligen ansvarig att lämna dem till flygbolaget i tid.
 • För bokningar gjorda inom 72 timmar före avresa måste personinformationen lämnas vid bokningstillfället.
 • Du måste ange din adress för den första natten i USA till flygbolaget senast vid incheckning (gäller även passagerare i transit). Dessa uppgifter kan lämnas vid bokningen – då sparar du tid på flygplatsen. Gäller ej amerikanska medborgare eller innehavare av green card.

Ditt inresetillstånd (ESTA) 

 • Uppgifterna i din bokning - namn inklusive mellannamn, kön och födelsedatum - måste överensstämma med uppgifterna i ditt pass.
 • Skandinaver omfattas av Visa Waiver Program som innebär att du inte behöver ett visum för inresa till USA, men det krävs ett inresetillstånd (kallas för ESTA) - som du enkelt ansöker om här. Även transitpassagerare via USA behöver ett inresetillstånd. 
 • Följande länder omfattas av Visa Waiver Program och kräver ett godkänt ESTA:
  Andorra, Irland, Monaco, Slovenien, Australien, Island, Nederländerna, Spanien, Belgien, Italien, Nya Zeeland, Storbritannien, Brunei, Japan, Norge, Sverige, Danmark, Lettland, Portugal, Sydkorea, Estland, Lichtenstein, San Marino, Tjeckiska republiken, Finland, Litauen, Schweiz, Tyskland, Frankrike, Luxemburg, Singapore, Ungern, Grekland, Malta, Slovakien samt Österrike.
 • Ansökan av inresetillstånd ska göras senast 72 timmar före avresa via ESTA:s webbplats. I de flesta fall behandlas ansökan omedelbart och svar ges online inom några sekunder, men det kan ta längre tid.
 • Det är passagerarens ansvar att ansöka och erhålla ett ESTA. Var noggrann när du fyller i ansökan så att alla passuppgifter är korrekta.
 • Vid incheckning kontrolleras att du har ett godkänt ESTA från den information som avläses elektroniskt från passet.
 • Tänk på att utan ett visum, eller ett godkänt ESTA, får du inte gå ombord på din flight till USA.
 • Ett godkänt ESTA gäller i två år och för flera inresor till USA. Om du förnyar ditt pass så måste en ny ESTA-ansökan göras. Varje ansökan kostar 14 dollar.
 • Passagerare som har visum behöver ej ansöka om ESTA