Egna anslutningar/arrangemang

Om du bokar anslutningstransport (till exempel inrikesflyg, tåg eller buss) ska det vara minst 4 timmar mellan byte av anslutning och flygning.

Under vintertid och om du reser under storhelger bör du ha i åtanke att det kan behövas större marginal och vi rekommenderar dig att ha mer marginal än 4 timmar.

Vi rekommenderar att du köper ombokningsbara biljetter så att du kan boka om din biljett vid en eventuell flygförsening. Vi rekommenderar även att övriga arrangemang är av- och ombokningsbara.

Bagage

Normalvikt hos Braathens är Ett bagage på 20kg inklusive 6kg handbagage. Detta kan dock variera beroende på vilken typ av biljett och ibland vilken destination du reser till. Stäm av med din researrangör för att veta exakt vad du får ta med dig.

Du kan alltid ta med dig minst ett handbagage och en personlig artikel, tillexempel en handväska, bärbar dator, ipad etc utan extra kostnad.

Av säkerhetsskäl finns det EU-regler som begränsar vad du får ta med i ditt handbagage. Exempelvis måste vätskor förpackas i behållare som rymmer högst 100 ml.
Observera att vi inte erbjuder ersättning för skador i incheckat bagage eller i handbagage som orsakas av läckande eller trasiga vätskebehållare.

Spädbarn får inte ha med sig något eget bagage utan deras "bagage" är deras vagn eller en bilbarnstol (högts 20kg). Ingen förbokning krävs men du kommer att behöva checka in barnvagnen på flygplatsen.  Föräldrarna får lov att ta med sig vad spädbarnet behöver under flygresa, dvs blöjor/barnmat/medicin.
Tyvärr har vi ingen möjlighet att erbjuda babyvagga ombord på våra flygplan.  

Maxvikt bagage

Maxvikt handbagage

Maxmått handbagage

20 kg*

6 kg

50x40x25 cm


* Inklusive handbagage per person.

Har du mer vikt med dig än vad din biljett säger, och du inte har förbokat extra bagage, debiteras du en avgift. Övervikt accepteras endast i mån av plats ombord. Betalning sker på flygplatsen.

Observera att du inte ska checka in mediciner, nycklar, plånböcker etc.

Barnvagn eller Bilbarnstol

En hopfällbar barnvagn eller bilbarnstol får tas med utöver frivikten och checkas in som bagage. 

För att minska skaderisken ska barnvagnen alternativt bilbarnstolen vara paketerad i en godkänd plastpåse för transport. Plastpåsarna finns att köpa på flygplatsen/check-in.
Barnvagnshjulen ska sitta på under resan för att minska skaderisk på vagn och annat bagage. Det är inte tillåtet att packa annat bagage i barnvagnen.

Särskilda behov

Vi vill att din charterresa med Braathens ska bli så enkel, säker och bekväm som möjligt, oavsett dina behov och förutsättningar. Förklara vilka behov du har när du bokar din charterresa.

Du behöver boka assistans senast 48 timmar innan avresa. Bokning senare än 48 timmar före avresan, behandlas som en oanmäld assistans. Detta innebär att passageraren fortfarande har rätt till assistans, men att väntetid kan uppstå, då föranmälda prioriteras först. 
Uppge din assistans vid bokning via din researrangör.  

Braathens erbjuder olika former av assistans för dig som har någon typ av funktionsnedsättning.

 

MAAS

Meet and assist

Jag kan gå själv men behöver stödhjälp.

DEAF

Nedsatt hörsel

 

BLND

Nedsatt syn

 

DPNA

Nedsatt utveckling/funktion

Personer med kognitiv funktionsvariation, som behöver assistans på flygplatserna, till exempel inlärningssvårigheter, demenssjukdom, Alzheimers sjukdom, Autism och Downs syndrom.(måste ha en medresenär)

WHCR

Wheelchair on ramp

Behöver rullstol till/från planet men 
kan själv gå upp- och nedför trappor och ta mig till flygplanssätet.

WCHS

Wheelchair up/down stairs 

Behöver rullstol till/från planet, lyftas eller 
stödhjälp upp- och nedför trappor, men kan själv gå till flygplanssätet.

WCHC

Wheelchair to cabin seat

Behöver rullstol till/från planet, lyftas upp- och 
nedför trappor samt måste bäras till flygplanssätet.

 

 

 

Du som passagerare med rörelsehinder tas i möjligaste mån ombord först för att ges tid att finna sig till rätta innan andra passagerare kommer ombord. Vi ber därför att passagerare med rörelsehinder befinner sig vid gaten senast 50 minuter innan avgång.

För att resa ensam med rörelsehinder måste du själv kunna ta dig till, exempelvis, toaletter och utgångar ombord. Reser du med egen personlig assistent eller annan hjälp får denna person max vara två passagerare behjälplig under flygresan.

Eldriven rullstol

Observera att det endast är vissa typer av batteridrivna hjälpmedel vi kan transportera, medan andra är olämpliga för transport ombord på våra flygplan. Vi kan endast ta med ett begränsat antal eldrivna rullstolar på grund av vikt och utrymme. Rullstolen får maximalt väga 32kg.

Din researrangör måste på förhand boka in denna hos oss. Kontakta din researrangör vid bokningstillfället eller så snart som möjligt (senast 48 timmar innan planerad resa måste vi mottagit information från din researrangör).

Vid godkännande, ska ett skriftligt intyg från Braathens framvisas vid incheckningen.

Manuell rullstol

Handdriven, hopfällbar rullstol får alltid medtagas gratis. Rullstolen får maximalt väga 32kg.

Kontakta din researrangör vid bokningstillfället eller så snart som möjligt, dock senast 48 timmar innan planerad resa. 

Rullator

En manuell rullator får alltid tas med gratis. Du kan välja att lämna ifrån dig den vid incheckningen eller ta med dig den ut till flygplanet. Vid ankomst återfås den på ankomstbandet.

Ensamresande barn

På charterflygningar med Braathens tillåter vi inte ensamresande barn (UM). 

Resa under graviditet

Beroende på var i graviditeten du befinner dig, gäller olika regler.
Nedan gäller för flygningar med Braathens:

 • Vecka 0-35
  Gravida tillåts flyga fram till fyra veckor innan beräknad nedkomst. Resan måste då vara avslutad innan man påbörjar den fjärde veckan innan beräknad nedkomst.
 • Vecka 36-37
  Vid mindre än fyra veckor, men mer än två veckor till beräknad nedkomst, tillåts flygning endast mot ett läkarutlåtande och läkarintyg. Flygningen får inte vara längre än 4 timmar.
 • Vecka 38-40
  Om det är mindre än två veckor till beräknad nedkomst, tillåter vi inte att den gravida flyger med oss.

Resa med Gips

Gipsskena
Det går bra att flyga med gipsskena.

Cirkulärgips

 • För cirkulärgips som täcker hela benet eller armen runtom måste gipset vara äldre än 24h
 • Ett skriftligt godkännande av en läkare för att resa måste uppvisas vid incheckningen
 • Man måste kunna sitta fastspänd i sin stol med benet i böjt läge

Vi rekommenderar alltid att klippa upp gipset innan avresa. Rekommendationen är till för att värna våra passagerare med cirkulärgips från den obehagliga svullnaden som kan komma att uppstå ombord.

Syrgas och medicinska hjälpmedel

Braathens erbjuder resenärer möjligheten att medföra medicinskt oxygen och andra portabla elektroniska medicinska hjälpmedel. Observera att det endast är vissa typer av oxygen vi kan transportera, medan andra är olämpliga för transport ombord på våra flygplan. Kontakta din researrangör vid bokning.  

1. Syrgas
För att ta med Syrgas behöver vi få information om mått, innehåll, typ av elektrisk enhet mm. Det behövs inget läkarintyg och den totala vikten är max 8kg. Flytande syrgas är inte tillåtet att medföra ombord.

2. Övriga portabla elektroniska hjälpmedel
Litium metallbatteri får ej ha en mängd litium på mer än 8 gram och litium jon batterier får ej ha en styrka på mer än 160 Wh. Extra batterier får medföras i handbagaget men ska förvaras enskilt med batteripolerna övertäckta.
Läkarintyg behövs.

Kontakta din researrangör vid bokningstillfället eller så snart som möjligt, dock senast 5 dagar innan planerad resa för att stämma av ditt hjälpmedel. Vid godkännande, ska ett skriftligt intyg från Braathens framvisas vid incheckningen.

3. Resa med djur

Braathens accepterar ej transport av sällskapsdjur på charterflygningar, undantag ledarhund.
Meddela din researrangör i förväg om du reser med ledarhund.

4. Hälsotillstånd

Samtliga passagerare ska uppfylla vissa allmänna hälsokriterier. Att flyga kan orsaka stress för kroppen. Är du eller har du varit under medicinsk behandling rekommenderar vi att du kontaktar din läkare för att höra om lämpligheten att flyga och för att få ett eventuellt läkarintyg som godkänner din flygresa.

5. Sjukdom

Du som bär på en smittsam sjukdom som till exempel vattkoppor, röda hund, mässling, påssjuka eller liknande bör avboka din resa eftersom du kan komma att avvisas vid avgång. Diagnoser som liknande kan utgöra ett direkt hot mot andra passagerares hälsa och säkerhet. Det är därför extra viktigt att du ser om ditt avbeställningsskydd vid köp av din resa. Kontakta din researrangör om du har frågetecken.

Tider för incheckning & Gate

Var ute i god tid och håll alltid koll på informationsskärmarna på flygplatserna.
Nedan är Braathens standardtider för Check in respektive Gaten:

 • Incheckningen öppnar 2 timmar innan avgång.
 • Incheckningen stängs 1 timme innan avgång.
 • Gaten öppnar 45 minuter innan avgång
 • Gaten stänger 30 minuter innan avgång

Särskild assistans

 • Behöver du assistans ska du infinna dig vid incheckningen minst 2 timmar före avgångstid på utrikes flygningar 
 • Vid behov av Assistans måste du föranmäla det till oss. Mer information hittar du under rubriken 'Särskilda behov' på den här sidan.

Förboka sittplats

När du flyger med Braathens till och från din charterdestination finns det för det mesta möjlighet att förboka olika typer av sittplats(er) mot betalning.

Här kan du förboka sittplats och andra tillval

 

Platser vid nödutgång

Platserna vid nödutgångarna har ett större benutrymme än andra platser ombord. Eftersom de är nödutgångar finns det av säkerhetsskäl vissa begränsningar. Dessa platser kan inte bokas om du:

 • Har nedsatt rörlighet
 • Är ett barn
 • Är gravid
 • Är under två år (inte heller i knä på vuxen)

Om du har beställt dessa platser men uppfyller något av ovan nämnda kriterier, så kommer vår kabinpersonal att flytta dig till en annan plats.