Frågor och svar - Coronaanpassningar

Ska man bära munskydd?

Ja, det är ett krav för alla över 6 år att bära munskydd under hela flygresan.

Vilka typer av munskydd är godkända?

BRA godkänner munskydd som täcker mun och näsa, som är tillverkade och avsedda för medicinsk användning eller av liknande standard. Eventuellt egentillverkade munskydd, scarfs, halsduk eller liknande är inte tillräckliga för att få resa med oss.

Varför måste jag bära munskydd ombord?

  • BRA har valt att följa *EASA:s och *IATA:s rekommendationer. Ett av dessa råd är att bära munskydd när du reser.

*EASA är Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet och är den gemensamma europeiska flygsäkerhets- och luftfartsskyddsmyndigheten.

*IATA (International Air Transport Association) är en internationell organisation med medlemmar i form av flygbolag.

  • Vi utvärderar kontinuerligt behovet att bära munskydd ombord.

Erbjuder ni munskydd för resenärer på flygningar med BRA?

  • Vi kan tyvärr inte erbjuda våra resenärer munskydd. Resenären behöver själv införskaffa munskydd till sin flygresa.
  • Munskydd kan köpas på de flesta flygplatser vi trafikerar. Vi rekommenderar dock att du köper ditt munskydd redan innan du anländer till flygplatsen eftersom det kanske inte finns att köpa på alla flygplatser.
  • Du kan numera köpa munskydd på många olika platser t.ex. på apotek och livsmedelsbutiker. Många webbutiker med möjlighet till hemleverans säljer också munskydd idag.

Är luften ren ombord?

Vi flyger med flygplanstypen ATR 72-600 och tillverkaren menar på att det är en låg infektionsrisk på denna typ av flygplanstyp.

ATR-flygplanssystem säkerställer att luft i kabinen blåses tvärs över och vertikalt. Det menar också att det är en fördel att  ventilation för respektive stolssäte är på då detta bidrar till att ytterligare öka flödet av frisk luft. Denna cykel möjliggör en snabb och total förnyelse av luften i kabinen och frisk luft strömmar in utifrån och byts ut var 5:e minut.

Erbjuder ni mat och dryck ombord?

Säkerheten för våra resenärer och personal är alltid vår högsta prioritet. Vi erbjuder därför tillsvidare ingen frukost eller annan servering ombord på våra inrikesflyg med anledning av rådande omständigheter och får att undvika smittspridning pga. Covid-19.

Vilka procedurer gäller vid ombordstigning och avstigning?

Du ska vara vid gaten senast 10 minuter före avgång för att behålla din plats.

Tänk på att hålla avstånd i köer vid gate samt i samband med att ni kliver ombord på flygplanet.

Vår personal på flygplatserna samt ombord kommer att hjälpa till vid ombordstigning och i gate för att underlätta för er samt påminna om vikten av att hålla avstånd.

I vissa fall kan vi be 10 personer i taget att bilda kö och kommer att annonsera om vad som gäller beroende på antalet resenärer bokade på flygningen. Detsamma gäller vid ombordstigning i flygplanet.

Vilka regler gäller för handbagage?

Med anledning av nuvarande situationen har BRA beslutat att tillfälligt begränsa den tillåtna mängden handbagage från den 15 feb och  i samband med trafikuppstart.

Att hjälpa till att påskynda ombordstigningsprocessen och minska risken för trånga situationer ombord hos oss på BRA gör att vi behöver begränsa antalet tillåtna handbagage till 1 per person för tillfället. Det betyder att du inte längre kan ta med ytterligare ett personligt föremål, till exempel en lap top eller handväska ovanpå din handväska.

1 handbagage per person tillåten.

Den maximala storleken är 50x40x25 cm (längd x bredd x djup).

Maximal vikt är 8 kg.

Vi rekommenderar att handbagaget placeras under sätet framför dig.

Denna ändring gäller alla biljett typer och boknings klasser.

Vilka regler gäller för ensamåkande barn?

För tillfället kan vi tyvärr inte erbjuda bokning av biljett för ensamåkande barn.

Är BRA Loungerna öppna?

Säkerheten för våra resenärer och personal är alltid vår högsta prioritet. Vi har därför tillsvidare stängt våra lounger på Bromma, i Malmö och Göteborg pga. rådande omständigheter och får att undvika smittspridning med anledning av Covid-19.