Nu är vintern snart här!

Snö och kyla är vanligt i vårt avlånga land. Vi ska göra allt för att din flygresa ska bli så smidig som möjligt även under vintern. Nedan följer några tips om hur du själv kan hjälpa till för att resan ska bli så bra som möjligt.


1. Packa rätt redan hemma

I handbagaget får inga vassa föremål vara, och undvik vätskor så långt som möjligt. Packa sådant i det bagage som ska checkas in. Vätskor måste emballeras väl så att det inte börjar läcka, eftersom du själv kan bli ersättningsskyldig om andras bagage förstörs. Tänk särskilt på att mycket julmat innehåller vätskor, som sillinläggningar, Janssons frestelse och skinka i spad. Därför skall detta undvikas ombord. 

Packa alltid inslagna julklappar i det bagage som ska checkas in. Om säkerhetspersonalen inte ser vad det är, eller just ser att paketet innehåller till exempel ett knivset, så är det tråkigt att behöva öppna julklappen i säkerhetskontrollen istället för på julafton kring granen.

Tänk också på att elektroniska apparater (kameror eltandborstar etc) inte ska packas i incheckat bagage. Det utgår nämligen ingen ersättning om de skulle gå sönder i hanteringen.

Vad gäller vätskor i handbagaget så får du ha med dig max tio behållare á 100 ml i väskan, max en liter. På www.swedavia.se kan du se vad som klassificeras som vätska.

Försök att undvika skrymmande och ömtåligt bagage ombord. Spettkakor och annat kan vi t.ex. inte hantera. Undvik att ta med, eller checka in det i den mån det är möjligt.


2. Förbered säkerhetskontrollen

Förberedelsen sker bäst före själva säkerhetskontrollen. Om alla hjälper till genom att plocka i ordning sina småsaker och ta av sig sina ytterkläder innan de kommer fram till kontrollen går det snabbt och enkelt för alla. Tänk på att vinterjackor är både tjockare och tyngre än vårjackor. Detta innebär också att de tar mer plats ombord. Fyll inte upp bagageutrymmena med tjocka jackor utan häng dem på kroken eller lägg dem under sätet.


3. Kom i god tid

Under juletid är antalet resenärer fler än en vanligt. Alla har också mer bagage. Det är därför bra att ta till lite extra tid på flygplatsen så att incheckning och säkerhetskontroll kan ske i lugn och ro.

Tänk också på att det kan vara halt på vägarna till och från flygplatsen. Var därför ute i extra god tid. På trafikverkets hemsida finns information om snöröjning och väglag www.trafikverket.se.

Om möjligt, undvik att ta bilen och åk kollektivt. Till flygplatsen är Flygbussarna bästa alternativet. Du hittar deras tidtabeller här: www.flygbussarna.se


4. Håll dig uppdaterad

Kontinuerlig information om flygtrafiken finns på Swedavias hemsida www.swedavia.se.

Vi kommer att löpande informera om eventuella trafikstörningar via Facebook och Twitter. Är du frekvent resenär och inte har gillat oss på Facebook ännu så är det hög tid att göra det nu. På vår Facebooksida publicerar vi regelbundet nyheter, tips och förmånliga erbjudanden som du som BRA-resenär kan ta del av.

Uppdaterad daglig väderinformation hittar du på www.smhi.se


 5. Frågor

Är du trots allt osäker på något angående din flygresa inför vintern? Tveka inte att fråga oss. Enklast når du oss via vårt Kundcenter, telefon 0771-44 00 10.