Corona anpassningar

Inledning

Våra kunder och medarbetares säkerhet och trygghet har alltid högsta prioritet. För oss är det viktigt att du som kund ska känna dig trygg när du reser med oss.

I samband med vår trafik start den 15 feb och med anledning av Covid-19 pandemin har vi på BRA infört ett antal åtgärder för att kunna garantera din säkerhet och din trygghet ombord när du reser med oss.

Vi vädjar om att du som reser med oss i första hand följer myndigheternas allmänna rekommendationer om att stanna hemma om du visar minsta symptom på smitta eller känner dig sjuk.

Att tänka på inför din resa samt under hela resan - från flygplats till flygplats

 

1. Stanna hemma om du känner dig sjuk

2. Tvätta händerna ofta och använd gärna handsprit överallt vart detta finns tillgängligt för dig under resan

3. Håll distans och följ anvisningarna på plats

4. Följ riktlinjerna från lokala hälsomyndigheter

Tips som kan underlätta för dig innan din avresa

Du kan själv påverka och underlätta för dig själv och ditt sällskap inför din resa och vi på BRA har också försökt att hjälpa dig så mycket vi kan för att göra det så enkelt och säkert för dig som möjligt.

Tips 1 – Vi tillåter endast 1 handbagage per person. Ta endast med dig det allra nödvändigaste ombord.

Tips 2 – Var på plats i god tid och speciellt om du behöver hjälp att checka in på plats.

Tips 3 - Ha ditt munskydd redo innan du åker till flygplatsen.

Tips 4 - Checka in online, genom att använda vår BRA app, e-mail som du fått när du bokat din resa eller via ”mina sidor” på flygbra.se

Tips 5 – Följ anvisningarna på plats kring social distansering och för att hjälpas åt att hålla avstånd

Tack för förståelse och visad hänsyn! Tillsammans ska vi bekämpa smittspridningen!

Krav på munskydd

För att säkra en trygg och säker resa är det ett krav från oss på BRA att alla resande över 6 år bär munskydd som täcker både näsa och mun. Detta gäller under hela flygningen, från ombordstigning till avstigning.

Du behöver själv ta med munskydd som täcker både näsan och mun. BRA godkänner munskydd som täcker mun och näsa, som är tillverkade och avsedda för medicinsk användning eller av liknande standard. Eventuellt egentillverkade munskydd, scarfs, halsduk eller liknande är inte tillräckliga för att få resa med oss och alltså inte godkända.

För att enklare hålla ett socialt avstånd på flygplatsen samt för att vara säker på att du får tag på munskydd innan resan är vår rekommendation att du införskaffar ditt munskydd innan du anländer till flygplatsen. Vissa flygplatser har dessutom krav på munskydd redan då du stiger in på flygplatsen. Håll dig informerad via flygplatsens egna hemsidor kring vad som gäller specifikt hos dem.

Du ska alltid bära munskydd ombord med undantag för när du eventuellt äter och dricker.

Vår personal ombord bär alltid munskydd som täcker näsa och mun.

Ombordstigning

Du behöver vara vid gaten senast 10 minuter före avgång.

Tänk på att hålla avstånd i köer vid gate samt i samband med att ni kliver ombord på flygplanet.

Vår personal på flygplatserna samt ombord kommer att hjälpa till vid ombordstigning och i gate för att underlätta för er samt påminna om vikten av att hålla avstånd.

I vissa fall kan vi be 10 personer i taget att bilda kö och kommer att annonsera om vad som gäller beroende på antalet resenärer bokade på flygningen. Detsamma gäller vid ombordstigning i flygplanet.

Kom ihåg att du behöver ta på dig ditt munskydd innan du går ombord.

Reser du med barn?

Då får ni gärna kliva ombord först. Kontakta oss i gaten så hjälper vi er.

Barn under 6 år behöver inte bära munskydd.

Hjälp oss att hålla avstånd på flygplatsen

Vi behöver tillsammans hjälpas åt att följa och förhålla oss till de nya reglerna kring social distansering på flygplatsen. Följ skyltningen och håll avstånd i köerna för check-in, säkerhetskontroll och gate.

Ombord

Säkerheten för våra resenärer och personal är alltid vår högsta prioritet. Vi erbjuder därför tillsvidare ingen frukost eller annan servering ombord på våra inrikesflyg med anledning av rådande omständigheter och får att undvika smittspridning pga. Covid-19.

Vi håller oss noga uppdaterade av utvecklingen och anpassar reseupplevelsen för våra kunder utifrån rekommendationer ifrån våra myndigheter. Så snart vi ser en öppning av restriktioner och tecken på positiv utveckling kommer vi att kunna ändra nuvarande beslut.

Allt skräp som ni själva tagit med er ombord behöver vi er hjälp att ta med av från flygplanet efter avslutad resa. Detta för att begränsa kontakten i samband med hantering av avfall från eventuell egen konsumtion av mat och dryck ombord.

Luften ombord

Vi flyger enbart med moderna flygplan av flygplanstypen ATR 72-600. Tillverkaren kan visa på en låg infektionsrisk på denna typ av flygplansmodell.

ATR:s flygplanssystem säkerställer att luft i kabinen blåses tvärs över och vertikalt genom kabinen. Det är en fördel om ventilation för respektive stolssäte är på då detta bidrar till att ytterligare öka flödet av frisk luft vilket påskyndar cykeln med att byta ut luften ombord. Denna cykel möjliggör en snabb och total förnyelse av luften ombord och frisk luft strömmar in utifrån och byts ut var 5:e minut.

Städning av våra flygplan

Alla våra flygplan städas och desinficeras i enlighet med Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet, *EASA:s regelverk.

*EASA är Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet och är den gemensamma europeiska flygsäkerhets- och luftfartsskyddsmyndigheten.

Summering och sammanfattning av våra åtgärder för att du ska få en säker och trygg flygresa med oss

 • Minimering av handbagage – endast 1 handbagage per resenär
 • Social distansering vid check-in och gate
 • Nya procedurer vid ombordstigning samt avstigning för att hålla distansering
 • Krav på munskydd under hela flygresan, från ombordstigning till avstigning
 • Ingen servering ombord
 • Våra lounger håller tillsvidare stängt
 • Tillhandahållande av handsprit eller desinficerings servetter på flygplatserna samt ombord på våra flygplan
 • Moderna flygplan med god cirkulation av luften ombord.

Frågor och svar

Ska man bära munskydd?

Ja, det är ett krav för alla över 6 år att bära munskydd under hela flygresan.

Vilka typer av munskydd är godkända?

BRA godkänner munskydd som täcker mun och näsa, som är tillverkade och avsedda för medicinsk användning eller av liknande standard. Eventuellt egentillverkade munskydd, scarfs, halsduk eller liknande är inte tillräckliga för att få resa med oss.

Varför måste jag bära munskydd ombord?

 • BRA har valt att följa *EASA:s och *IATA:s rekommendationer. Ett av dessa råd är att bära munskydd när du reser.

*EASA är Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet och är den gemensamma europeiska flygsäkerhets- och luftfartsskyddsmyndigheten.

*IATA (International Air Transport Association) är en internationell organisation med medlemmar i form av flygbolag.

 • Vi utvärderar kontinuerligt behovet att bära munskydd ombord.

Erbjuder ni munskydd för resenärer på flygningar med BRA?

 • Vi kan tyvärr inte erbjuda våra resenärer munskydd. Resenären behöver själv införskaffa munskydd till sin flygresa.
 • Munskydd kan köpas på de flesta flygplatser vi trafikerar. Vi rekommenderar dock att du köper ditt munskydd redan innan du anländer till flygplatsen eftersom det kanske inte finns att köpa på alla flygplatser.
 • Du kan numera köpa munskydd på många olika platser t.ex. på apotek och livsmedelsbutiker. Många webbutiker med möjlighet till hemleverans säljer också munskydd idag.

Är luften ren ombord?

Vi flyger med flygplanstypen ATR 72-600 och tillverkaren menar på att det är en låg infektionsrisk på denna typ av flygplanstyp.

ATR-flygplanssystem säkerställer att luft i kabinen blåses tvärs över och vertikalt. Det menar också att det är en fördel att  ventilation för respektive stolssäte är på då detta bidrar till att ytterligare öka flödet av frisk luft. Denna cykel möjliggör en snabb och total förnyelse av luften i kabinen och frisk luft strömmar in utifrån och byts ut var 5:e minut.

Erbjuder ni mat och dryck ombord?

Säkerheten för våra resenärer och personal är alltid vår högsta prioritet. Vi erbjuder därför tillsvidare ingen frukost eller annan servering ombord på våra inrikesflyg med anledning av rådande omständigheter och får att undvika smittspridning pga. Covid-19.

Vilka procedurer gäller vid ombordstigning och avstigning?

Du ska vara vid gaten senast 10 minuter före avgång för att behålla din plats.

Tänk på att hålla avstånd i köer vid gate samt i samband med att ni kliver ombord på flygplanet.

Vår personal på flygplatserna samt ombord kommer att hjälpa till vid ombordstigning och i gate för att underlätta för er samt påminna om vikten av att hålla avstånd.

I vissa fall kan vi be 10 personer i taget att bilda kö och kommer att annonsera om vad som gäller beroende på antalet resenärer bokade på flygningen. Detsamma gäller vid ombordstigning i flygplanet.

Vilka regler gäller för handbagage?

Med anledning av nuvarande situationen har BRA beslutat att tillfälligt begränsa den tillåtna mängden handbagage från den 15 feb och  i samband med trafikuppstart.

Att hjälpa till att påskynda ombordstigningsprocessen och minska risken för trånga situationer ombord hos oss på BRA gör att vi behöver begränsa antalet tillåtna handbagage till 1 per person för tillfället. Det betyder att du inte längre kan ta med ytterligare ett personligt föremål, till exempel en lap top eller handväska ovanpå din handväska.

1 handbagage per person tillåten.

Den maximala storleken är 50x40x25 cm (längd x bredd x djup).

Maximal vikt är 8 kg.

Vi rekommenderar att handbagaget placeras under sätet framför dig.

Denna ändring gäller alla biljett typer och boknings klasser.

Vilka regler gäller för ensamåkande barn?

För tillfället kan vi tyvärr inte erbjuda bokning av biljett för ensamåkande barn.

Är BRA Loungerna öppna?

Säkerheten för våra resenärer och personal är alltid vår högsta prioritet. Vi har därför tillsvidare stängt våra lounger på Bromma, i Malmö och Göteborg pga. rådande omständigheter och får att undvika smittspridning med anledning av Covid-19.