Upptäck Ösel och Kuressaare

Ösel, eller Saaremaa på estniska, kanske är okänt för många, men det är faktiskt Estlands största ö och kan nästan jämföras med Gotland. En fantastiskt härlig pärla, endast 55 minuter med flyg från Stockholm Bromma. Ösel har alltid fascinerat sina besökare med sin natur och sin historia. Här finns Panga klint med sina kalkstensklippor, fästningen Kuressaare Slott och Kaali meteoritkrater, för att nämna några få! Men framför allt är kanske ön känd för sina spa-anläggningar, för en avkopplande helg. Det finns helt klart någonting för alla på Ösel, oavsett om man är intresserad av spännande historia, fantastisk natur och djurliv eller avkopplande spa och god mat!

Från 15 maj 2020 kan du flyga med BRA direkt till Ösel, snabbt och smidigt från 
Stockholm Bromma med en flygtid på endast 
55 minuter. 

Flyget går på måndagar och fredagar, med vår klimatsmarta ATR 72. 

Vi ses ombord!

Boka resa

 6 favoriter på Ösel:

Foto: Visit Saaremaa

Foto: Visit Saaremaa

 

Kuressaare biskopsborg

Den mest besökta platsen på Ösel är den vackra borgen, även kallad Kuressaare slott. Byggd på 1300-1800-talet med sina historiefyllda salar som berättar om Ösels förflutna. 

Foto: Visit Saaremaa

Foto: Visit Saaremaa

 

Kaali meteoritkrater

När meteoriten Kaali föll ner för runt 7500-7600 år sedan skapades denna jättekrater på 110 meter i bredd, samt 8 mindre kratrar. Den åttonde största jättekratern i världen, och ett naturminnesmärke i Estland.

Foto: Visit Saaremaa

Foto: Visit Saaremaa

 

Angla kvarnkulle

Ösel kallas ibland för väderkvarnarnas ö, och Angla kvarnkulle är Ösels enda väderkvarnskulle som är bevarad i sitt ursprungliga skick. Fyra stubbkvarnar och en hättkvar står fint här, öppna för allmänheten.

Foto: Visit Saaremaa

Foto: Visit Saaremaa

 

Panga klint

Panga klint, även kallat Panga Pank eller Panga Brant, börjar faktiskt på Gotland. Kalkstenen målar en bild om istiden, landhöjningen och uråldriga insekter genom fossiler. En perfekt plats för en picknick i solnedgången.

Foto: Visit Saaremaa

Foto: Visit Saaremaa

 

Vilsandi nationalpark

Beundra naturens skönhet genom vackra orkidéblomster, flockar av flyttfåglar och fyrar som visar vägen. En nationalpark beståendes av 150 öar med fossiler, perfekt för vandring under hela året.

Foto: Makalu

Foto: Makalu

 

Sääre fyr

Med sin höjd på 52 meter är fyren Östersjöns högsta fyr. En lätt strutformad fyr som byggdes år 1960. Ett perfekt promenadmål där belöningen kommer i form av den fantastiska utsikten från plattformen uppe i fyren.

Flyg grönare i BRA Miljö Class.

På BRA arbetar vi mot målet att göra inrikesflyget fossilfritt år 2030. Därför kan du flyga grönare när du väljer BRA Miljö Class och då köper fossilfritt biobränsle. Dessutom är din resa klimatkompenserad. 

Läs mer om Miljö Class

Vad kan du göra på Ösel?

Som en populär estnisk låt sa så är "Saaremaa (Ösel) en sommarnatt den bästa platsen på jorden. Olika upplevelserika händelser äger rum året runt, exempelvis konserter i både konsertsalar, kyrkor, i skogen och vid havet eller 6000 picknickare vid ett 1,3 km långt picknickbord under Kuressaare gatupicknick. Så vad kan du hitta på, och vad gör ön så fantastisk?

Läs Visit Saaremaas magasinUpplev fördelarna med BRA:

BIOBRÄNSLE
För dig som vill flyga grönare.

BROMMA
Stockholms cityflygplats med enkla byten.

ENKELT
Flexibelt resande, stort antal avgångar.

BAGAGE
Incheckat bagage ingår alltid i din resa.Det bästa av Ösel:

 

Spa och Wellness

Ösel har länge varit känt som en badort och är en av de mest spatäta platserna i världen. Öns första spa öppnades redan år 1824 i huvudstaden Kuressaare. På de olika spa-anläggningarna kan du välja mellan runt 400 behandlingar där bland annat gyttja, rödalger och sand från öns lokala stränder används. 

 

Golf

Om det är en golfsemester du är ute efter så har du kommit rätt! I Ösels huvudstad ligger den högklassiga 18-hålsbanan Saare Golf, på bara 15 minuters promenad från centrum. En bana som är projekterad av den välkände finske golfarkitekten Lassi Pekka Tilander av par 72 championship-typ. 

 

Maten

Ösel har massvis av god mat, där de färskaste råvarorna kommer från skog och hav. Dessutom hittar du många av öns restauranger och caféer i White Guide. Testa t.ex det traditionella pannbrödet eller efterrätten apurokk som båda lagas på potatis. Leta efter det blå märket "Ehtne toode" ("Äkta produkt") som visar livsmedel producerade på ön.

 

Naturen

Naturen på Ösel är både mångsidig och välbevarad. Här hittar du bland annat runt 36 olika arter av vilda orkidéer och från stränderna tas en som används till både gin, sirap och marmelad. Dessutom är Ösel och dess grannöar med i UNESCO:s biosfärprogram "Människan och biosfären".

Flyg och kör

Boka hyrbil nu

Till/Från flygplatsen

Buss

Bussar (Atko Grupp) finns som tar dig mellan Kuressaare Airport och Kuressaare Town Centre. Busshållplatsen hittar du bredvid terminalen och biljetter kan köpas ombord. Se tidtabeller nedan:

Buss 2 (vardagar)
Buss 12 (lördag, söndag och helgdagar)


Taxi

Kuressaare Airport ligger ungefär 3 km från centrala Kuressaare och en taxi kostar runt 7 euro.

Flygplatsen tipsar om följande taxibolag:

Saare Taksotellimiskeskus
+372 453 0000

Arensburg Takso
+372 454 5333

 

Parkering

Parkering finns i närheten till terminalen och är gratis.

Hyrbil

På flygplatsen finns, bland andra:

Europcar 
www.europcar.ee
+372 56 59 953

För fler hyrbilsfirmor, se Kuressaare Airports hemsida.

Flygplatsen - kontaktinformation

Kuressaare Airport

ADRESS

Kuressaare Airport
Roomassaare tee 1
Kuressaare, 93815 Saare maakond
Estland

www.kuressaare-airport.ee/eng

FÖR BOKNING OCH PRISINFORMATION

Kontakta vårt kundservice